Recenzie: Și dacă e adevărat…de Marc Levy – de Rădoi Alina-Georgiana

      Marc Levy (n. 16 octombrie 1961) este un mare scriitor francez, cel puțin pentru mine.
       E a doua oară când citesc o carte scrisă de autor și pot spune că mi-a plăcut încă de la primele propoziții. Modul său de a descrie m-a făcut să simt că fac parte din poveste; vizualizam fiecare colțișor descris, fiecare persoană și simțeam fiecare sentiment prezent în poveste.
      “Ce o să-ţi spun nu e uşor de înţeles, e imposibil de admis, dar dacă ai vrea să-mi asculţi povestea, dacă ai vrea să ai încredere în mine, atunci poate că vei sfârşi prin a mă crede şi asta e foarte important fiindcă eşti, fără să ştii, singura persoană din lume cu care pot împărţi acest secret.”
       “Și dacă e devărat…”, scrisă de Marc Levy, este una dintre multe altele romane superbe pe care le-a creat. Această poveste este întruchiperea perfectă a iubirii fără margine.
       Deși la început tristă, pe parcurs, romanul ne oferă o notă de umor ( am râs cu gura până la urechi), o notă de imposibil, o notă de ireal și, mai ales, de iubire deplină.

       “Ce să crezi despre o femeie care-și alege dulapul din baie ca să-și petreacă zilele în el? Care se miră că o poți vedea? Care apare și dispare brusc și pretinde că este în comă profundă la celălalt capăt al orașului? Pe ea trebuie să o duci la pihiatru sau pe tine? Sau, dimpotrivă, trebuie să te lași în voia acestei aventuri extravagante? Și dacă e adevărat? O poveste tandră, o aventură plină de umor și neprevăzut.”

       Povestea noastră începe cu personajul principal, Lauren, o tânără rezidentă la medicină. Ca toții medicii, de altfel, nu are timp pentru ea deloc, însă într-o zi se hotărăște să-și ia o vacanță bine meritată; o mini-vacanță.
Deși ar fi trebuit să fie un weekend liniștit, plăcut, Lauren are parte de tragedia cea mai mare din viața ei. Pierzând controlul mașini sale vechi, Lauren ajunge să facă accident și astfel intră în comă. Dar sufletul ei nu dorește să moară, desprinzându-se astfel de corp și încercând din răsputeri să găsească răspunsuri.

       Pe parcursul poveștii, în peisaj, apare și tânărul arhitect Arthur, mutat de curând în apartamentul ce cândva fusese al lui Lauren. Spun cândva pentru că, după 6 luni de comă, mama fetei se hotărăște să-i dea apartamentul crezând că nu se va mai trezi.
Cum Lauren „trăiește” numai prin suflet, se poate deplasa oriunde, chiar și unde știe că-i este casa. Acolo îl întâlnește pe tânărul arhictect unde îi povestește drama ei și unde îi cere să o creadă și să o asculte.

      „Și dacă e adevărat…” este o comedie romantică unde autorul ne arată că totul este posibil.
“Iubirea are un gust minunat, aminteşte-ţi că pentru ca să primeşti trebuie să oferi; aminteşte-ţi că pentru ca să poţi iubi, trebuie să fii tu însuţi. Încrede-te în instinctul tău, fii credincios conştiinţei şi emoţiilor tale, trăieşte-ţi viaţa, n-ai decât una. [..] Bagă de seamă, emoțiile sunt făcute pentru a fi împărtășite.”

Lasă un răspuns