Viata infernala fara cititoare coduri de bara

Pentru cei care nu ma cunosc sau sunt pentru prima data pe acest blog, mi-am inceput cariera profesionala ca agent de vanzari intr-un magazin GSM de la varsta frageda de doar 19 ani. Nu stiu de ce, dar mereu am fost atras de piata de telefonie mobila si mi-am dorit sa vand telefoane. Defapt, cu asta m-am ocupat si cand eram mai mic, doar ca intr-un mod neoficial.

Atunci cand eram la liceu cumparam telefoane la un pret mai redus de la persoane care doreau sa isi schimbe telefonul mobil si il vindeau pe cel vechi, ulterior il vindeam altor persoane la un pret mai ridicat realizand o mica marja de profit.

Pentru cei care nu cunosc ce presupune vanzarea de terminale GSM si accesorii pentru telefoane mobile, va informez ca fiecare telefon are un cod de bare si un IMEI unic pentru vanzare. Accesoriile au doar cod de bare.

Magazinul are in dotarea sa doua cititoare de coduri de bare pentru a ne usura munca. In lipsa acestor cititoare de coduri de bara viata noastra ca agenti de vanzari ar fi infernala. Imaginati-va la fiecare vanzare sa tastati manual cod de bare si imei, coduri de peste 15 caractere.

Un cititor de coduri de bare isi scaneaza aproape instant codul de bara si transcrie codul citit in programul de vanzare. Tot acest proces dureaza o secunda, comparativ cu aproape 30 secunde daca as tasta manual un imei de telefon mobil.

Ce cititoare de coduri de bara avem in magazin?

Primul este un cititor de coduri de bara foarte ergonomic, cu cablu si conexiune prin USB. Mentionez faptul ca are o conexiune USB pe cablu deoarece exista cititoare de bare fara fir, avem si un astfel de cititor de coduri de bare conectat la un laptop.

Un astfel de cititor de coduri de bare costa 642.63 lei, cost redus raportat la nivelul de munca pe care il reduce un astfel de dispozitiv. Zilnic sunt vandute zeci sau sute de produse, produse al caror coduri nu mai esti nevoit sa le tastezi manual.

Astfel de cititoare de coduri de bara sunt utilizate in diverse industrii, nu doar GSM, in acelasi scop: angajatii sa nu mai tasteze manual coduri de produs/coduri de bara.

Un alt avantaj major pe care il detine un astfel de dispozitiv il reprezinta faptul ca elimina definitiv eroarea umana de tastare. Cei care nu utilizeaza astfel de cititoare de coduri de bara cred ca pot confirma faptul ca li s-a intamplat sa factureze un alt produs decat cel dorit dupa tastarea eronata a unei cifre. Asta ne-a facut pe toti sa muncim in plus, fiind nevoiti sa stornam factura si sa o refacem cu produsul corect vandut catre client.

Un exemplu de cititor coduri de bare fara fir este dispozitivul din dreapta. Acesta nu are un fir de legatura intre dispozitiv si laptop/desktop, iar raza de actiune a conexiunii wireless este de 10m. Diferente de aspect majore intre acestea nu exista, doar ca pret. Un astfel de dispozitiv costa 1662.47 lei.

Un alt model de cititoare de coduri de bare sunt cele statice (cu sau fara fir) pe care le intalnim tot in domeniul de retail la casele de marcat ale marilor lanturi de supermaketuri din tara.

Cred ca stim cu totii la ce ma refer. Atunci cand mergem la cumparaturi intr-un supermarket, dupa ce asezam alimentele pe banda rulanta, acestea sunt preluate de casier si trec suprafata produsului pe care se afla lipita eticheta cu coduri de bara pe suprafata scannerului pentru a scana produsul. Personal, nu am vazut utilizat un astfel de cititor de coduri de bare in alt domeniu, dar daca voi ati intalnit, va rog sa imi spuneti unde in sectiunea de comentarii.

Un astfel de cititor de coduri de bare costa 3830.74 lei.

Vreau doar sa va imaginati cum ar arata jobul unui casier fara un astfel de cititor de coduri de bare. Imaginati-va ca mergeti un cos plin cu cumparaturi la casa de marcat iar casierul ar fi nevoit sa tasteze fiecare cod de bare manual, cat timp de asteptare ar exista la casele de marcat?

Cine a inventat astfel aceste dispozitive a stiut cu exactitate scopul lor si ”Sa-i dea Dumnezeu sanatate!”, cum spunem noi. 🙂

Viata celor care lucreaza in Retail este mult mai simplificata datorita existentei acestor dispozitive pe piata, iar daca detii o afacere care necesita astfel de dispozitive si inca nu le-ai achizitionat pentru angajatii tai, este prioritar si urgent sa o faci. Eficientizarea timpului de lucru a unui angajat reprezinta factorul #1 in realizarea tuturor taskurilor zilnice in termen cat din punct de vedere calitativ.

In ce locuri ai mai observat ca se utilizeaza astfel de cititoare de coduri de bara? Le consideri eficiente pentru angajatii care le utilizeaza zilnic pentru scanarea diferitelor produse puse la vanzare?

 

Lasă un răspuns