Muzică, carte şi film – Ionuț Teoderașcu

Înainte de a intra în subiect, propun să ne cunoaștem cât de cât. Pasionat de muzică, fără prea mare talent la voce, talentul spun eu că îl am în alte domenii, visător, cu sentimentele la mine, eu sunt băiatul de 18 ani ce se va ocupa de noua rubrica a revistei, denumită: ”Muzica, Carte și Film”.
               Propun să începem cu muzica pentru ca de cele mai multe ori muzica conduce spre carte, spre citit, urmând ca spre final cartea să conducă spre film. E un ciclu echilibrat, deci să-l respectam. Vă vorbesc despre o melodie foarte ritmată, cel puțin din punctul meu de vedere, este vorba despre trupa rock Snow Patrol cu a lor hit ”I won’t let you got”. Melodia ne transmite stări puternice și ”vorbește” sau mai bine zis, cantă despre asumarea pericolului și despre faptul că uneori avem nevoie de puțin curaj și iubire pentru a merge mai departe. Susținută de următorul refren, această melodie devine ritmul de fundal perfect pentru filmul ”Divergent”:
”I won’t let you go
(This is what you really want)
So don’t let go of me
(This is what you asked for)…”
 
                Astfel vă dezvălui filmul despre care urmează să vă vorbesc, însă mai întâi să răsfoim foile romanului ”Divergent” de Veronica Roth. Acest roman al curajului aduce în prim-plan acțiunile și deciziile pe care este nevoită să le ia Betrice Prior. Punând în paralelism perfect cinci lumi: Candoarea, Abnegația, Neînfricarea, Prietenia și Erudiția, autoarea reușește să impresioneze prin dramatism și prin tăria sentimentelor. Devenind o noua Beatrice, pe nume Tris, fata face alegeri pe care nici ea nu le poate înțelege, alegeri ce o transpun într-o lume noua, în una total diferită! În facțiunea aleasă ea îl întâlnește pe Four, antrenorul ei, alături de care este nevoită să treacă prin multe încercări. Si…gata!…până aici dezvălui, restul o să descoperiți voi. De menționat este faptul că întreaga aventura se întinde pe parcursul a patru romane: Divergent, Insurgent, Experimentul și Four.(doar primele trei fiind traduse în limba romana).
 Bun, bun, ascultăm muzică-n caști și citim un roman, de preferabil în tren că acolo este atmosfera perfectă, cel puțin pentru mine, dar ce ne facem când se termină și muzica și cartea? Ne apucăm să căutăm filmul…și dăm peste primul film apărut. Respectând pe cât posibil acțiunea din roman, filmul are foarte multe plusuri, începând de la efectele speciale, până la încadrarea perfecta în conturul personajelor. Protagoniști acestui film iau naștere datorită frumoasei interpretări susținută de actorii: Theo James (Four) și Shailene Woodley (Beatriceb-Tris- Prior). Recomand cu multa plăcere acest film, mai ales ca în data de 20 martie apare al doilea film, ”Insurgent”, film ce se vociferează a fi mult mai bun decât primul.
Cu aceste recomandări vă las și nu uitați că timpul este foarte important și mereu trebuie să facem ceva folositor, fie că ascultăm o melodie, fie că ne inundam ochii într-o carte ori că ne lăsăm cuprinși de lumea unui film bun, important este să ne fie de folos. Revin cu alte recomandări luna următoare, până atunci aveți de îndeplinit cel puțin un obiectiv, dacă dispuneți de timp liber, să ascultați melodia trupei Snow Patrol, să citiți cartea Veronicăi Roth ori să vedeți filmul ”Divergent”.   
Oricând viața ta poate fi cantată, scrisă ori văzută, totul depinde de tine!

Cu mult respect pentru cititori,
Ionuț Teoderașcu

”Cioc! Cioc!
Deschide
ușa, copilărie.
Astă amintire
vie
m-aduce la ușa ta.
Deschide
ușa, copilărie.
Vreau să intru!
am s-aștept o veșnicie,
doar Dumnezeu
știe…
vreau la tine-n casă
sa mănânc,
porții de fericire,
să mă uit pe geam
la iubire,
s-ascult povesti o mie!
hai! mi-e dor de tine!
Deschide
ușa, copilărie!
Nu deranjez, n-o să mă simți
sunt tăcut, tăcut
stau în colț, mut.
îmi e frig, aici
multe sunt problemele
vreau să număr stelele
de pe tavanul tău
și s-adorm.
Hai! deschide
ușa, copilărie!
Lasă-mă să calc pe prag,
să miros, să gust, s-ating
tot ce ai, tot ce-mi dai!
e tot mai frig!
o sa mor, plâng…
vreau la brate să te strâng,
nu mai vreau vânt!
nu mai am putere,
îți zic:
Deschide
ușa…”
Imagini: Trupa Snow Patrol în anul 1994- sursa Wikipedia
              Divergent- sursa Internet

Lasă un răspuns