Cu totii detinem minim un telefon mobil in buzunar, indiferent ca este vorba de un telefon clasic cu butoane sau un smartphone. Daca in anii 2000, costul unui telefon mobil era destul de ridicat, astfel incat sa nu isi poata permite oricine, in prezent, aceasta tehnologie a devenit foarte accesibila, astfel incat exista pe piata de telefoane, terminale care costa putin peste 10 euro la liber (fara obligatii contractuale).
La pretul anuntat mai sus nu te poti astepta la un smartphone, dar poti detine un telefon cu ajutorul caruia poti efectua apeluri, trimite sms-uri, functie radio si lanterna.
Mergand mai departe la polul opus al categoriilor de telefoane, ajungem la categoria High de terminale care au costuri ridicate, raportandu-ne la sume de bani care depasesc 1000 euro pret de achizitie la liber. La un pret atat de ridicat, indiferent de producatorul terminalului, in caz de accident, paguba este destul de semnificativa.
Cum iti protejezi telefonul?
- Folie pentru telefon
Folia securizata de sticla are un rol important in caz de soc mecanic. Aceasta protejeaza telefonul astfel incat ecranul telefonului sa nu sufere crapaturi/sparturi in caz de impact. Preferential, exista si folie privacy pentru terminale care nu ofera vizibilitate a ecranului din unghi mai mare de 30 grade stanga sau dreapta. Mai exact, daca te afli intr-un mijloc de transport in comun si butonezi telefonul, oamenii din jurul tau, stanga sau dreapta ta, nu au vizibilitate in ecranul telefonului.
2. Huse universale pentru telefon
Exista o multime de modele de huse pentru protectie, dedicate telefoanelor mobile: huse din silicon, huse tip carte din piele, huse active, huse 3D etc., toate cu misiunea de a-ti proteja telefonul in cazul nefericit al unui accident.
Cele mai noi smartphone-uri lansate pe piata de terminale mobile sunt realizate din sticla pentru a putea permite incarcarea de tip wireless. Din acest punct de vedere, reprezinta un plus, dar din punct de vedere al rezistentei, privind socul mecanic, reprezinta un mare dezavantaj deoarece sticla este foarte sensibila si se sparte/crapa destul de rapid. Tocmai din aceasta perspectiva este recomandat sa utilizezi o husa de protectie. Costul unei huse variaza intre 39 lei si 149 lei, in functie de model, dimensiune si material.
Privind comparativ, mai bine platesc o husa de 100 lei decat sa sparg un telefon de 5000 lei.
Pentru terminalele noi achizitionate din magazine de specialitate, mai exista o varianta: asigurare basic sau premium, dar este destul de costisitoare, insemnand intre 9 si 14 euro/luna + taxa de franciza, in functie de modelul de telefon pe care il detin/valoarea acestuia, in caz de soc mecanic pentru repararea/inlocuirea terminalului.
Am trecut de curand printr-o situatie nefericita cand am ramas fara telefon mobil dupa ce acesta mi-a scapat din mana pe scari. Mentionez ca telefonul nu avea folie si nici husa de protectie. O data cu achizitia noului telefonului, am optat pentru pachetul de protectie complet care m-a costat aproximativ 100 lei. Achizitia acestora a fost primul lucru pe care l-am facut imediat dupa cumpararea dispozitivului. As putea spune, in spirit de gluma, ca nu am iesit pe strada fara protectie.
Tu cum iti protejezi telefonul mobil de evenimente neplacute?