„Terapia prin ras” cu Florentina Oprea

       Să începem cu începutul. Am aflat despre tine şi terapia prin râs prin intermediul emisiunii Feelynx de la Radio Lynx. Pentru început aş dori să te prezinţi şi să ne spui câteva lucruri despre tine.

       Numele meu este  Florentina Oprea, ca formare sunt psiholog clinician. Mi-a plăcut întotdeauna să mă implic în activităţi care să mă îmbogăţească profesional şi personal, iar acum lucrez în trei locuri extrem de dragi mie: la Centrul de Dezvoltare Personală şi Relaxare ASTERI unde sunt Project Manager, la o şcoală particulară alături de un copil cu elemente din spectrul autist (în calitate de terapeut şi shadow) şi la Asociaţia Zâmbetul nu are vârstă, în cadrul căreia coordonez activităţile voluntarilor, pe două arii: cele dedicate copiilor şi persoanelor în vârstă. Pe lângă toate acestea, practic şi Laughter Yoga (Terapie prin râs), atât la centru cât şi în timpul liber.

      Când a luat naştere această „activitate” şi cât timp dedici acestei pasiuni?

       Laughter Yoga sau Terapia prin râs aşa cum am tradus noi, a luat naştere în 1995 în India, la iniţiativa medicului Madan Kataria. Fenomenul a luat amploare şi astăzi se practică în peste 70 de ţări.
Din 2011, laughter yoga există şi în România, când Roxana Badea s-a întors din Elveţia, de la cursul de acreditare cu Dr. Madan Kataria şi a fondat Laughter Yoga România.
       Alături de Roxana am început să îmi fac orele de practică, treptat am devenit co-trainer, iar mai apoi mi-am obţinut acreditarea internaţională, devenind primul Laughter Yoga Leader din România. Bineînţeles, acest instrument mi-a schimbat viaţa într-un mod pozitiv, aşadar prin exerciţiile de respiraţie şi râs pe care le fac zilnic, mă bucur de beneficiile: elimin stresul, mă relaxez şi îmi oxigenez organismul. Ţin cel puţin o sesiune pe lună din cele gratuite facilitate pentru oricine doreşte să participe iar pentru anul viitor, pregătesc evenimente dedicate oamenilor.

   În ce constă „terapia prin râs” şi care sunt beneficiile ei?

      Terapia prin râs este o combinaţie de exerciţii de râs şi respiraţie.
Ne folosim de râsul necondiţionat  şi tehnicile de respraţie din Yoga (pranayama). Râsul este stimulat printr-un exerciţiu fizic într-un grup, păstrând contact vizual cu ceilalţi participanţi şi o atitudine vioaie – astfel, râsul devine autentic contagios. Conceptul de Laughter Yoga se bazează pe cercetări ştiinţifice conform cărora creierul nu poate diferenţia între râsul fals şi cel autentic – astfel încât ajungem să ne bucurăm atât de beneficii psihologice cât şi fiziologice – se măreşte aportul de oxigen în corp. Un alt beneficiu este prevenirea apariţiei bolilor prin întărirea sistemului imunitar, armonizarea vieţii, cu cât râdem mai mult, cu atât atragem mai mulţi oameni potriviţi în jurul nostru, râsul creează o stare mentală pozitivă care ne ajută să facem faţă situaţiilor neplăcute din viaţa noastră. Prin eliminarea de endorfine laughter yoga ne ajută să ne schimbăm starea în câteva minute.  

      Ce trebuie să facă oamenii să fie echilibraţi şi să comunice bine cu ei înşişi?
     Consider că pentru a putea reuşi să fim echilibraţi şi să comunicăm  cu noi inşine trebuie să  ne dăm voie să  voie să fim din nou copii şi să trecem peste convingerile limitative care ne împiedică să ne iubim şi să ne preţuim  propria persoană.
      Care este atmosfera în timpul orelor de terapie?
     În timpul unei sesiuni de terapie prin râs atmosfera este una prietenoasă, caldă, se crează un cadru securizant unde toţi  ne dăm voie să exersăm. Deşi la începutul unei sesiuni râsul este unul simulat şi nu ne folosim de glume sau comedii, pe parcurs, acesta devine autentic iar atmosfera se destinde.
      Cum îi încurajaţi pe oameni să vină la orele de terapie prin râs? Ce îi motivează să vină şi să revină?
    Fiind un instrument unic in România, oamenii vin în mare parte purtaţi de curiozitate sau la recomandarea unui prieten care a participat şi s-a simţit foarte bine. Oamenii  revin deoarece le-a plăcut şi au simţit beneficiile atât în timpul sesiunii cât şi zilele următoare.
      Mai exact, ce trebuie să facă oamenii? „Râdem…Râdem, dar ce mai trebuie să facem?”, s-ar întreba lumea. Sunt anumite exerciţii?, te rog să ne explici.
     Râdem, râdem, dar trebuie să ne şi mişcăm sau să respirăm. Laughter Yoga este ca orice formă de cardio, are aceleaşi beneficii, dar într-un timp mult mai scurt şi cu mai puţin efort. Într-o sesiune de LY aplaudăm pentru a stimula punctele de presopunctură care se află pe palme, facem exerciţii de râs: există mai bine de 200 de exerciţii de râs pe care le combinăm cu mişcarea şi neapărat contactul vizual. De ce contact vizual? Pentru că în partea frontală a creierului se află neuronii oglindă, iar aceştia joacă un rol important în empatie. Adică, ei ne ajută ca râsul nostru să devină autentic şi contagios.
      Oamenii pot continua şi acasă ceea ce au început la orele de terapie? Ce le recomandaţi să facă acasă?
     Sigur că da, oamenii pot continua acasă ceea ce s-a petrecut la o sesiune de terapie prin râs. Este recomandat să faci cel puţin 5 minute de râs pe zi şi nu lăsat la voia întâmplării sau condiţionat de glume şi situaţii care să iţi „gâdile” intelectul ci necondiţionat, combinat cu un exerciţiu de respiraţie care să te ajute să elimini reziduurile şi astfel să devii mai relaxat. În plus, laughter yoga ne ajută să reîncadrăm unele situaţii dificile. Oamenii  pot continua să facă acasă acest lucru pentru a-şi îmbunătăţi calitatea vieţii.
      Vreau să ne spui unde ne putem prezenta la orele de terapie prin râs urmat de toate datele de contact pe care le cosideri necesare.
     Sesiunile gratuite de Laughter Yoga – Terapie prin Râs sunt găzduite de Centrul de Dezvoltare Personala şi Relaxare ASTERI. Informaţii şi detalii găsesc pe www.laughteryoga.org ,www.laughteryoga.ro,  sau la e-mail: florentina@asteri.ro.
    Finalul îţi aparţine în totalitate. Transmite un mesaj celor care citesc aceste rânduri.
    Râsul este un dar extraordinar, este limbajul comun al copiilor şi al adulţilor, dizolvă barierele dintre oameni şi se spune că este distanţa cea mai mică dintre doi oameni! Vă invit să vă alăturaţi comunităţii Laughter Yoga România şi să vă daţi voie să retrăiţi emoţia copilăriei!

Interviu acordat de Florentina Oprea în cadrul revistei Orizonturi Literare – decembrie 2013

Comments

    1. Post
      Author

Lasă un răspuns