dedurizare sf [At: LTR2 / Pl: ~zări / E: deduriza] (Chm; șîs ~ea apei) 1-2 (Metodă de) eliminare din apă a sărurilor de calciu și de magneziu care dau apei duritate Si: dedurizat1 (1-2). 3 (Pex) Purificare a apei Si: dedurizat1 (3). (Sursa: dexonline.ro)
O mare parte din noi ne-am nascut, am copilarit in mediul rural sau macar am fost in vizita la bunici care detineau o fantana in curte. Acestia nu aveau apa curenta iar singura lor sursa de apa era fantana, apa pe care o utilizau la consum, gatit si igiena. Iubeam zilele de vara in care alergam toata ziua pe afara, apoi ma retrageam la fantana, scoteam o galeata cu apa rece care ma racorea instant si pe urma plecam din nou la joaca.
Cu toate astea, acea apa nu era tocmai buna pentru consum. Bunicii nostri cu siguranta nu au facut un test al apei si cu siguranta aceasta continea o multime de saruri si minerale iar cu ajutorul unor dedurizatoare apa potabila, puteam transforma apa dura in apa cat mai moale. Singura problema de atunci era faptul ca aceste dedurizatoare de apa potabila nu existau. In prezent acestea au devenit foarte accesibile si destul de frecvent intalnite in gospodariile oamenilor.
Daca vrem sa consumam si sa folosim cea mai buna apa, atat de la robinet, cat si din alte surse, este recomandat de catre specialisti sa avem un filtru de apa, adica un purificator de apa in casa, dar si un dedurizator de apa. Aceste dispozitive de filtrare si tratare apa ne furnizeaza apa cea mai buna pentru baut, gatit si spalat. In plus, dedurizatoarele pentru apa sunt excelente nu numai pentru apa potabila, ci si pentru apa de uz casnic. Apa dura poate face ravagii intregii instalatii de apa si apoi aparatelor care folosesc apa de la retea. Mai bine zis ”calcar” pe care il intalnim in masinile de spalat si acolo unde nu exista dedurizatoare suntem indrumati sa infruntam problema existentei calcarului cu ajutorul anumitor pastile prezente pe piata care se dizolva in apa si curata instalatia.
De ce tratam in loc sa prevenim?
Pentru ca asa suntem obisnuiti si ne este greu sa ne informam. Nu suntem pregatiti sa cumparam dedurizatoare de apa, dar suntem pregatiti sa schimbam masina de spalat pentru ca s-a stricat din cauza calcarului sau suntem pregatiti sa aruncam banii pe diferite produse din comert care nu reusesc sa isi faca treaba eficient. In plus, acele pastile de pe piata te ajuta in cazul masinii de spalat, dar ce facem cu apa de baut?
Cum aflu daca consum apa dura?
Apa dura este asadar apa ce contine minerale si saruri, iar prin dedurizarea apei intelegem procesul prin care transformam apa dura intr-o apa cat mai moale. Cu cat continutul de saruri de calciu si diverse minerale este mai mare, cu atat duritatea apei este mai mare. Duritatea se determina pe baza unui buletin de analiza intr-un laborator, determinandu-se calitatea apei, continutul de calciu si magneziu, dar si alte minerale si saruri.
O data cu trecerea timpului, consumul de apa dura pentru hidratare sau pregatirea mesei ne poate afecta sanatatea!