Recenzie carte: Pe aripile vântului – Margaret Mitchell

       Pe aripile vântului, roman intitulat prima dată ca E si mâine o zi, scris de către autoarea Margaret Mitchell este unul dintre romanele mele preferate, atât datorită modului în care este relatată povestea cât si a povestii în sine. Pe aripile vântului a fost publicat întâia oară în anul 1936, câstigând un an mai târziu premiul Pulitzer  (1937). Acțiunea romanului se petrece în Clayton County, Georgia si Atlanta, SUA în timpul Războiului Civil American(1861-1865) si al Epocii de Reconstrucție(1865-1877) care urmează. Povestea începe în aprilie 1861 la Tara, plantasia familiei O’Hara, o familie de emigransi irlandezi prosperi. Personajul principal al acestui roman este tânăra Scarlett O’Hara, fata cea mare a lui Gerald și Ellen O’Hara, în vârstă de numai 16 ani. Scarlett  “nu era frumoasă”, dar avea un farmec aparte care o făcea să fie irezistibilă în ochii bărbasilor, mai ales atunci când îsi propunea acest lucru. Pe lângă Scarlett, familia O’Hara mai avea două fiice cu numele de Caroline Irene (Carreen) respectiv Susan Elinor( Suellen).

     Pe lângă cele două surori ale ei, Scarlett era cea mai fermecătoare, si nu neapărat ca înfătisare, după cum spuneam, ci prin farmecul cu care îsi propunea aproape de fiecare dată să cucerească câte un bărbat, chiar daca era vorba de vre-unul din adorasii surorilor ei sau al prietenelor ei. De fapt Scarett nu prea avea prietene, era invidiată si chiar urâtă de multe dintre acestea, tocmai din cauza caracterului ei puternic aproape irlandez. Spun aproape deoarece Scarlett mostenea caracterul puternic si încăpătânarea irlandeză a tatălui, dar si  farmecul  si rafinamentul( atunci când dorea) al mamei sale( aceasta fiind franțuzoaică ).

       Dacă vă propuneti să cititi cartea, v-o recomand cu cel mai mare drag si vă spun că va merita tot timpul pe care-l veti petrece cintind-o, dar vă sugerez să vedeti  si filmul pentru a putea facea o diferentă între cele două. Personal, întotdeauna voi fi de părere că o carte va bate un film.

Recenzie realizată de Rădoi Alina-Georgiana

Lasă un răspuns