Ne intoarcem in timp

    Prin intermediul acestui articol doresc sa fac o intoarcere in timp, adica in anumite localitati din mediul rural, acolo unde nu exista gaz decat la butelie iar apa curge, cu portia, la robinet.
Am locuit si crescut intr-o astfel de comuna si stiu cat de greu este traiul acolo. Cumva, nu simteam asta fiindca ma acomodasem cu locul, dar cu toate astea, simteam ca voiam sa fiu intr-un loc mai bun si acolo am ajuns.

    Totul era greu, de la salarii foarte mici la mancare foarte scumpa. Preturile erau de doua sau trei ori mai ridicate la produse decat ceea ce cumparam noi astazi dintr-un supermarket. Incalzeam apa pe aragaz si ne spalam intr-un lighean din plastic. Poate cei care au trait in aceste conditii stiu sa aprecieze mai bine ceea ce au acum si se multumesc cu putin.

     Toaleta era situata undeva in fundul curtii si era formata dintr-o cabina din lemn, captusita cu lambriu si o groapa in care se adunau…nevoile. Nu trageam apa la final ca nu aveam aceasta posibilitate. Atunci cand aceasta groapa era peste 75% ocupata, apelam la servicii de vidanjare. Da, acele masini cu un „butoi” urias metalic in spate si cu un furtun pentru sustragere. Mirosul emanat in zona atunci cand incepea intregul proces era de neimaginat, aproape ca-ti dadeau lacrimile si iti venea sa o iei la fuga, dar ce sa faci? Trebuia sa stai, ca…asa mergea treaba.
     In prezent este la fel. Nu s-a chinuit nimeni sa implementeze un sistem de canalizare si sa rezolve problema apei curente. Desi au trecut mai bine de 15 ani, bunicii mei se spala la fel cum se spalau si inainte si-si fac nevoile in aceleasi conditii. Nu credeti ca dupa atatia ani de munca, nu ar merita si ei conditii mai bune?
    De aceea tinerii parasesc mediul rural si se indreapta spre oras, conditiile fiind principalul motiv, urmand cele financiare si nevoile personale de dezvoltare.
Pentru cei care s-au nascut in mediul urban si poate nu-si dau seama despre ceea ce vorbesc, este vorba despre aceeasi echipa de desfundari si salubritate care actioneaza atunci cand canalele stradale refuleaza.

     Gandindu-te, nu-ti dai seama ca este foarte greu sa traiesti in asemenea conditii, chiar daca, candva, acolo ai locuit, dar hai sa ne intoarcem de unde am plecat, sa revenim la viata la curte dupa cinci sau zece ani de capitala iar atunci vom simti pe proprii umeri greutatea pe care am indurat-o atat de multi ani. Batranii s-au obisnuit, desi sa te obisnuiesti cu greul nu trebuie sa fie ceva normal, trebuie sa exista posibilitati si oportunitati intotdeauna pentru un trai mai decent, indiferent de varsta.
     Vor mai trece inca douazeci sau treizeci de ani pana se vor face niste demersuri, poate le vom prinde noi, la batranete, pana atunci, singura rezolvare posibila pentru ei raman tot serviciile de vidanjare.

    Tu ce parere ai despre toata aceasta situatie? Cum iti privesti parintii si bunicii in ochi cand ii vezi chinuindu-se, la tara, cu gospodaria si conditiile acelea de trai? Crezi ca va exista o Romanie mai buna in viitor?

Lasă un răspuns