Data de 02.01.2021 – trebuie retinuta aceasta data!
Am 28 ani si implinesc zece ani de cand mi-am dorit sa imi fac o proprie afacere, sa obtin castiguri financiare fara a mai fi nevoit sa lucrez pentru altcineva. Iata ca dorintele se implinesc, mai ales daca perseverezi si urmaresti scopul pe care ti l-ai propus.
Ca orice tanar iesit de pe bancile scolii, m-am angajat si am inceput sa strang bani. Nu stiam la ce o sa ii folosesc, aveam insa doua planuri: sa imi cumpar o locuinta sau sa imi deschid o afacere. In cele din urma, am optat pentru a doua varianta.
Nu stiam ce trebuie sa fac sau de unde sa incep. Documentarea a fost procesul cheie si primul pas in ceea ce a insemnat deschiderea unei afaceri cu o investitie minima suportata din propriul buzunar. Sa reusesti sa iti deschizi o afacere dintr-un salariu mediu lunar obtinut la un alt angajator o pot considera o performanta greu de atins, dar nu imposibil.
Primul pas a reprezentat infiintarea firmei care m-a costat aproximativ 1500 lei cu tot necesarul de care aveam nevoie sa pornesc la drum, dar asta nu este tot. Urmatorul pas important il reprezenta marfa iar in cazul meu, lipsa acesteia. Nu puteam vinde produse pe care nu le detineam, asadar am adoptat o alta tactica pentru vanzare. Am contactat un furnizor care a fost de acord sa imi ofere o parte din marfa in consignatie. Ce inseamna asta? Inseamna ca furnizorul imi pune la dispozitie marfa sa pentru a o vinde, fara a o cumpara. In felul acesta, investitia mea in sectorul de marfa este zero.
Ca si entitate juridica, urmatorul pas a fost incheierea unui contract cu o firma de curierat pentru a beneficia de un discount atunci cand expediez coletele catre clienti. Astfel, pretul platit este mai mic pe persoana juridica decat pe persoana fizica. Un alt aspect important il reprezinta si automatizarea acestui proces, deoarece toate platile se inregistreaza pe o factura care se emite lunar de catre serviciul de curierat catre firma pe care o am. Am o singura plata de facut pentru toate expedierile realizate.
In ultimul rand si cel mai important aspect este: Unde vand? Cred ca toata lumea a inteles din randurile de mai sus ca este vorba de online, dar mi-am deschis un magazin online propriu? Sigur ca as fi putut face si asta, dar reprezenta o alta investitie, bani de care nu dispun in prezent, dar de care voi tine cont pe viitor si cred ca in urmatoarele 12 luni va exista si un magazin propriu. Pana atunci, vand pe o platforma de marketplace online unde beneficiez de o baza de clienti de tip cumparator de cateva mii, beneficiez de supportul tehnic al acestora iar administrarea contului si a produselor incarcate pentru vanzare se realizeaza foarte usor datorita platformei de lucru foarte prietenoase.
Cat platesc sa vand pe o platforma de marketplace?
Nu exista o taxa lunara, ci doar un comision fix de 10% din vanzarile realizate. Asadar, daca ai o luna in care vanzarile merg mai slab, bugetul tau nu este in pericol fiindca platesti pe masura vanzarilor realizate.
Acesta reprezinta cel mai nou si reusit model de business din Romania. Faptul ca scapi de grija hostingului pentru magazinul tau propriu, de grija platii unui domeniu .ro sau .com anual, de grija administrarii acestuia si de grija realizarii reclamelor online pentru produsele tale. Incarci tot ce ai de vanzare pe aceasta platforma de tip marketplace unde vand si alti cateva sute de comercianti si te bucuri de vanzari. Clientii sunt si ei multumiti fiindca de pe un astfel de site isi pot comanda mai multe lucruri pe care nu le gasesc, de obicei, pe alte site-uri. Gasesti orice ai nevoie intr-un singur loc iar comanda o faci tot intr-un singur loc.
Cat ma astept sa creasca afacerea mea?
Intr-un termen maxim de 12 luni, ma astept ca activitatea mea sa creasca exponential. In primele 24 ore de activitate, am primit deja 18 comenzi de care trebuie sa ma ocup pentru a le livra clientilor. Cel mai important aspect de mentionat referitor la profit este acela ca incasarile comenzilor ajung direct in contul firmei pe care o detii. Asadar, primesti banii imediat pentru fiecare comanda realizata iar timpul de asteptare este redus la zero.
Daca vrei sa afli mai multe despre acest marketplace, iti recomand sa urmaresti spotul video: https://www.youtube.com/watch?v=jSonm4V3V0Y&feature=emb_logo. De asemea, este de mentionat faptul ca nu poti realiza vanzare pe marketplace ca persoana fizica. Este obligatoriu sa detii o firma activa pentru a te putea inregistra pe platforma acestora.
Ce planuri de viitor am?
Ma gandesc sa imi largesc gama de produse pe care o vand in acest marketplace. Fie semnez si cu alti furnizori pentru marfa in consignatie, fie folosesc primii bani veniti din vanzari in urmatoarele luni pentru a cumpara produse noi pe care sa le comercializez. Cu cat detin o gama mai variata de produse pentru vanzare, cu atat vanzarile si incasarile survenite din vanzari vor fi mai mari. Asadar, exista un plan de evolutie a acestei afaceri personale.
Ma declar multumit pana in prezent, mai ales ca aceasta afacere a plecat de la o idee, de la un buget propriu si administrez singur intreaga activitate. Bineinteles, daca se va impune cazul unei cresteri rapide a vanzarilor, va trebui sa angajez personal care sa ma ajute. Pot spune doar atat: imi doresc sa ajung in acest pas.
Scriam la inceputul articolului ca trebuie retinuta aceasta data. Un An Nou, 2021 reprezinta un alt inceput pentru mine, un an in care simt ca pot face mai mult, un an in care sigur voi realiza mai multe si in care am sa ma implic trup si suflet in toate activitatile profesionale. Va fi un an al evolutiei mele personale si profesionale, un an marcant de succes.
Voi reveni cu un update peste fix un an despre aceasta evolutie. 02.01.2022 – un articol in care o va povestesc despre evolutia afacerii mele pe marketplace, despre problemele intampinate, despre solutiile oferite si despre succesul avut.
2021 va fi un an mai bun! La multi ani, tuturor!