Ceasurile: pasiune sau necesitate?

Daca privim in trecut, ne amintim de ceasurile acelea galbele, trecute de vreme, care stateau prinse intr-un cui, in peretele dormitorului. Il gaseam acolo, ticaind, de fiecare data cand mergeam in vizita la bunici. Ei asta foloseau pentru a afla ora exacta. Pe atunci nu existau smartphone-uri si posibilitati de a afisa ora in format digital nici unde.

Atunci cand plecau de acasa, bunicii nostri aveau ceasuri de mana, format analog, cu curea din piele. Acesta nu functiona pe baterii ci era ”intors”, dupa cum spuneau batranii nostri. Aveau un mecanism mecanic si o cheita sau rotita care intoarsa in sens invers, asigura functionarea ceasului aproape o zi intreaga. Prelungirea acesteia se facea printr-o alta rotire la cateva ore. In comparatie cu ceasurile electronice, cele mecanice sunt mai putin exacte, de multe ori cu erori de cateva secunde pe zi si sunt sensibile la pozitie, temperatura si campuri magnetice.

Acestea au reprezentat inceputul acestei industrii, dar o data cu modernizarea si interesul fata de aceste ceasuri a scazut. Cine isi mai doreste un ceas model vechi cand in prezent avem smartwatch-uri?

Ceasurile de mana sunt apreciate ca forme de bijuterii sau ca forme de artă care pot fii colectate in loc de a fi numai forme de a afla timpul.

Cu toate astea, inca se mai gasesc iubitori de frumos, oameni care cauta simplitatea si bucuria in lucrurile simple. Un ceas mecanic ne trezeste amintiri si un amalgam de nostalgie fata de vremurile demult apuse.

Intre aceste generatii, cea noua si cea veche, vor exista intotdeauna conflicte. Fiind nascut in ’93, incadrandu-ma, intr-o oarecare masura, in noua generatie, la fel ca ceilalti de varsta mea, imi indrept atentia catre ceasurile moderne.

De curand am vizitat un magazin ceasuri Iasi in care am gasit o varietate intreaga de modele, atat pentru barbati cat si pentru dama. Preturile erau foarte accesibile.

Privind cu atentie la oamenii care le priveau, am putut observa ca ceasurile s-au transformat din utilitate in pasiune. Oamenii colectioneaza ceasuri, iar unii dintre ei, le cumpara pe post de accesoriu. Ce mai conteaza asta? Important este faptul ca acestea nu se demodeaza in timp.

Pentru un barbat, ceasul este cel mai important accesoriu pe care trebuie sa il poarte. Desi pare un accesoriu obisnuit, un ceas va reusi intotdeauna sa scoata in evidenta stilul unui barbat, mai ales daca va alege un model de lux, apartinand unui brand cu renume. Acesta trebuie sa se asorteze cu stilul vestimentar ales pentru eveniment.

 

Lasă un răspuns