Costel Pătrăşcan, între pamflet şi caricatură



    “Simţul umorului nu este altceva decât bunul simţ care dansează.” (Clive James)      “Umorul şi creativitatea merg mână în mână. Oamenii cu umor sunt creativi pentru că sunt în stare să recunoască incredibilul şi reversul logicii. Ei sunt cei pe care îi căutăm.” (Edward de Bono)

      Creativitatea şi simţul umorului îl definesc şi pe celebrul caricaturist Costel Pătrăşcan, despre care criticul Alex Stefănescu afirma astfel: “Dracul însuși ar deveni agreabil dacă s-ar lăsa desenat de Costel Pătrășcan”.

      Portofoliul lui Costel Pătrăşcan este impresionant. Numeroase premii internaţionale şi naţionale îl situează la loc de frunte între caricaturiştii cu care ţara noastră se poate lăuda.

    Despre prima caricatură realizată, Costel Pătrăşcan îşi aminteşte cu drag : “Eram în şcoala generală, mă ocupam de gazeta de perete. Atunci cred că am învăţat ABC-ul caricaturii”.

    De atunci nu a mai renunţat la caricatură, aceasta devenind mai mult decât o pasiune.
     Premiat internaţional în ţări ca: Japonia, Germania, Croatia, China, Iran, Taiwan, Cipru, Macedonia, Canada şi Coreea, caricaturile lui Costel Pătrăşcan se bucură de mare success, fiind apreciate în toate colţurile lumii. De asemenea, a obţinut multe premii naţionale la principalele saloane de caricatură. Expoziţii a desfăşurat în Republica Moldova, Belgia, China şi Cipru.
     Fiind de specialitate sociolog, caricaturistul a vorbit despre cum l-a ajutat studiul societăţii în pasiunea pentru care pune mult suflet. Există o strânsă legătură între cele două, asta fiindcă omul este întotdeauna surprins în diferite ipostaze în caricaturile sale. Dincolo de talent, această meserie necesită un amalgam de informaţii pentru a evidenţia cât mai bine mesajele sale. Iar aceste informaţii cuprind o arie cât mai vastă de domenii. “Caricaturile mele au ca subiect oamenii, iar sociologia este ştiinţa care studiază procesele sociale. Evident că mă ajută studiul ei, la fel de mult ca şi informaţiile din multe alte domenii”.

      În caricaturile sale regăsim o fină ironie, de bun gust care ne binedispune şi care reuşeşte să-şi atingă scopul binedefinit. Nu abordează doar o temă anume, ci încearcă să acapareze cât mai multe domenii. Asta fiindcă sunt multe aspecte care pot fi satirizate într-un mod plăcut, debordând umor de calitate. Are însă câteva teme mai des abordate „Temele sunt diverse, dar cele mai des întalnite: politica, socialul şi… sexul”, a adăugat caricaturistul.

      A colaborat în calitate de caricaturist-editorialist cu principalele cotidiene româneşti: Adevărul, Evenimentul zilei, Cotidianul (în perioade diferite), dar şi cu reviste de satiră şi umor precum: Plai cu boi, Aspirina saracului şi Academia Caţavencu. Deţine totodată o rubrică la Romania literară.

     Îmbinarea caricaturii cu pamfletul a fost, se pare, cheia de a se remarca prin originalitate. Totuşi, grafica o consideră esenţială. Asta pentru ca îi este mai accesibilă în a-şi exprima mesajele şi ideile. “Dacă este să mă refer la pamfletul clasic, vă pot spune că apelez la el mai rar, însă pamfletul grafic îmi este mult mai la îndemână. Pentru mine, este important să-mi pot exprima ideile indiferent de modul prin care o fac: grafic, prin cuvinte, prin fotografii sau lucruri”.

     Colaborări frumoase sunt şi cele cu : Greenpace, TVR1 si Graffiti BBDO. Şi, nu în ultimul rând, Costel Pătrăşcan este iniţiatorul salonului internaţional de caricatură de la Brăila , care a reuşit să ajungă la 9 ediţii.

     Albumele de caricatură lansate de Costel Pătrăşcan sunt: Libidoul la electorat , Fabricat în România, Istoria literaturii române, ERATA şi NEGRU PE ALB. 117 caricaturi color. Cel din urmă a fost de curând lansat în câteva oraşe mari din ţară, unde a primit aprecieri. Alături de cantautorul Daniel Iancu, caricaturistul a realizat un spectacol deosebit numit Ochiul şi timpanul, o prezentare de excepţie a caricaturilor îmbinând umorul cu muzica.

     În ceea ce priveşte planurile de viitor, Costel Pătrăscan se străduieşte cu ambiţie să realizeze caricaturi bune, să se implice în proiecte de calitate şi să ne ofere spectacole frumoase. Colaborarea cu cantautorul Daniel Iancu s-a dovedit una benefică. Au reuşit împreună să creeze spectacole apreciate, ştiind să îmbine talentele cu care au fost înzestraţi şi să aducă ceva nou pe scenă. Au adus însă şi ceva de care omul avea nevoie: zâmbete. “Planurile mele sunt în general legate, în primul rând, de ziua de mâine: fiindca în fiecare zi trebuie să faci o nouă caricatură, mai hazlie, mai subtilă şi mai de impact decât cea de azi. Îmi doresc tare mult să găsesc şi alte forme de exprimare, să învăţ în fiecare zi câte ceva, iar spectacolul cu cantautorul Daniel Iancu să-l ducem la notorietatea pe care o merită.Şi mai este ceva legat de viitor: în fiecare zi să reuşesc să fiu o persoană veselă!”, a încheiat Costel Pătrăşcan.

     Veselia şi umorul de calitate poartă numele său, iar prezentările caricaturilor sale sunt nişte spectacole pentru sufletul tuturor. Şi, nu în ultimul rând, şi-a propus pentru anul următor să ne readucă zâmbetul pe buze cu fiecare caricatură realizată.

     „Umorul e o forță. Nimic nu unește oamenii mai bine ca râsul.” (Lev Tolstoi)


   Caricatura are un rol deosebit în viata lui Costel Pătraşcan. În primul rând îl defineşte ca, mai apoi, să îl ajute să-şi exprime trăirile şi emoţiile. Nu este doar o simplă pasiune, caricatura este cea în care investeşte totul pentru a transmite publicului anumite mesaje, gânduri şi chiar sentimente, precum bucuria sau revolta. Este un mod de exteriorizare. “Caricatura înseamnă foarte mult pentru mine. Este modul prin care eu mă prezint, este cartea mea de vizită. Caricaturile mele reprezintă un puzzle care cuprinde convingerile mele, bucuriile, tristeţile, încrâncenările. Este modul prin care pot lua atitudine şi, totodată, să arăt lucrurile importante. Este revolta, dar şi bucuria”, a declarat Costel Pătrăşcan.

Mai multe caricaturi pe www.patrascan.ro

Lasă un răspuns